vogels van diverse pluimage in het schrijfNEST

365 dagen verwondering – DAG 292

the_bride_160504

In mijn bericht over een oefening in dankbaarheid kondigde ik reeds de start van het Schrijfkaffee  in Let’s Co & Co aan .  Dit initiatief kreeg echter een nieuwe naam nog voor het kon van start gaan.  Het zit zo …

Ik volgde op 9, 10 en 11 oktober 2015 de curus ‘Innerlijk Pelgrimeren’ begeleid door Vanessa Matthyssen (Zinderen), gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Christine De Vries (Shodo*).

Met dit boek als reisgids ga je op een innerlijke pelgrimage naar je hart. Je brengt jezelf in beweging door het kilometerschrijven, de verbeelding en waarachtig waarnemen.

Onderweg is er aandacht voor thema’s als verdwalen, reisgenoten, dromen, bagage, eenzaamheid, symbolen, hoge toppen en diepe dalen. Je overgeven aan dat wat zich onderweg aandient is een basale oefening die elke pelgrim met vallen en opstaan, met verzet of overgave onderweg zal oefenen. Net als in het labyrint is er voor de innerlijke pelgrim maar één weg te gaan. Elke kilometer die je schrijft, iedere excursie die je onderneemt, elke levensvraag waarop je reflecteert en ieder moment waarop jij je laat verwonderen zijn stappen die je als innerlijke pelgrim zet op de weg naar jouw hart. Gaandeweg leer je jezelf weer open te stellen voor de taal van je hart, te luisteren naar de zachte fluisteringen en je te laven aan de bron van rust, vrede en wijsheid. En dan kom je weer thuis bij jezelf.

Na anderhalve dag oefenen met kilometerschrijven en met het aanvullen van open zinnen stond er een visualisatie op het programma: de ontmoeting met een wijze boom aan wie we een vraag konden stellen.  Dit soort visualisaties zijn spek voor de bek van de auteur van deze blog, althans vanuit het standpunt van de begeleider van meditatieve natuurbeleving. Maar ook als deelnemer zo’n gesprek met een wijze boom voeren is voor mij nog steeds een bijzondere ervaring.  Wat ook de vraag is, het antwoord is voor mij altijd een verrassing.

Toen ik mijn wijze boom (een Beuk) meedeelde dat ik op zoek was naar een andere naam ter vervanging van het aangekondigde woord schrijfkaffee, hoorde ik eerst het woord NIS.  Verwonderd vroeg ik aan Beuk: “bedoel je schrijfNIS?” Beuk lachte fijntjes in zijn kraag. “Neen, niet NIS maar NEST. SchrijfNEST waar mensen zich veilig en geborgen voelen om hun schrijfsels met elkaar te delen.”

Zo is dus het SchrijfNEST** geboren dat op woensdag 14 oktober graag vogels van diverse pluimage (met dons- of contourveren, het maakt niet uit!) verwelkomt in Let’s Co & Co.

Je komt er op een ontspannen manier in contact met schrijven.
Iedere tweede woensdagnamiddag van de maand schrijven we over alledaagse dingen, telkens rond een ander thema. We laten ons prikkelen door woorden, de omgeving, beelden, herinneringen, geuren,… Zo ontdekken we – in de veilige geborgenheid van het nest – wat in ons leeft. Met korte, speelse opdrachten zorg ik ervoor dat je pen als vanzelf in beweging komt.
Iedereen kan meedoen in het SchrijfNEST, wie al vaker heeft geschreven, maar evengoed wie nog nooit iets (creatiefs) op papier heeft gezet. Je hoeft niet grammaticaal correct of zonder fouten te kunnen schrijven. Het gaat om samen schrijven, om delen, om het proces.

Je kan een losse workshop volgen of vaker deelnemen.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 12 oktober 2015

(Bron foto)

(*) Shodo is het Japanse woord voor “de weg van het schrijven”.
(**) Klik op de link voor de praktische info.