oefening in dankbaarheid

365 dagen verwondering – DAG 273

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ter voorbereiding van de begeleiding van het Schrijfkaffee in oktober, las ik o.m. ‘Schrijvend tot jezelf komen’ van Saskia De Bruin. Het is een klein boekje met heel wat tips en liefdevolle schrijfsels waarbij Saskia mij als lezer stimuleert om mijn wilde dromen, stoute fantasieën en idiote invallen aan het papier toe te vertrouwen. Zelf heeft zij een Geluksonderneming waar ze allerlei cursussen over o.m. geluk en schrijven geeft.

Vooral een passage uit de oefening in dankbaarheid trok mijn aandacht, niet in het minst omdat ik reeds eerder – met wisselend succes – diverse oefeningen in dankbaarheid had uitgeprobeerd.

Etty Hillesum inspireerde mij om gedurende een bepaalde periode een zakje met donkere en witte steentjes te vullen, afhankelijk van de aard van de dagdagelijkse ervaringen die ik mij ’s avonds nog herinnerde. Was de balans positief dan stak ik een wit steentje in het zakje, in het andere geval een zwarte. Kon ik na verloop van tijd vaststellen dat de witte steentjes de bovenhand hadden, dan vergrootte dat mijn gevoelens van dankbaarheid.

Nog later schreef ik ’s avonds – voor iedere ervaring waarvoor ik mij dankbaar voelde – het onderwerp van mijn dankbaarheid op een papiertje dat ik dubbelgevouwen in een bokaal deponeerde.  Het was de bedoeling dat ik kon terugvallen op een voorraad geluksmomenten op die momenten waarop mijn geluk – in mijn beleving – ver zoek was.

Nu was ik wel heel erg nieuwsgierig naar wat Saskia De Bruin voor mij in petto had.

… Waar je op let, daar zie je meer van.
Eenvoudig toch?
Zo werkt het ook met geluk. Als je erop let en er naar zoekt, zelfs op plaatsen waar je het niet verwacht, dan zie je meer geluk en ervaar je meer geluk, veel meer.
In mijn ervaring gaat het zelfs nog verder dan dat.
Je ziet niet alleen meer. Er is meer.
Hoe meer ik geniet, hoe meer ik let op alles wat me gelukkig maakt, op alles waar ik dankbaar voor ben, wat ik mooi vind of me ontroert, hoe meer er is.
Hoe meer er op mijn pad komt, hoe meer me toe komt vallen.
Of je het gelooft of niet, waar je op focust, breidt zich uit.
Geloof het maar niet, probeert het uit.

Schrijf elke dag, vlak voor je slapen gaat, vijf dingen op
waar je van hebt genoten,
die je gelukkig maakten,
die je ontroerden,
die je hart verwarmden,
die je ogen lieten stralen,
waar je dankbaar voor was.
Het kunnen hele kleine dingen zijn, hele gewone.
Het hoeft niet groot of groots.
Vijf dingen, iedere avond.
Het kost je hooguit vijf minuten.
Doe dit minstens drie maanden elke dag en je leven verandert.
Ik beloof het je.

Nu, dié uitdaging kon ik niet naast mij neerleggen.  Sinds meer dan een week pas ik haar schrijftip toe. En gebeurde het dat ik het vergat, dan kwam ik weer uit bed of ik schreef het via een visualisatie. En het werkt … maar daarover lees je morgen meer!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 22 september 2015

(Bron foto: Marc Ghyoot)

Het Schrijfkaffee in Let’s Co & Co start op 14 oktober 2015.

5 gedachten over “oefening in dankbaarheid

  1. Pingback: vivapo's Blog
  2. Het boekje klinkt interessant. Ik zal hem eens opzoeken. Bedankt voor de tip. Ik vraag me af of ik mijn onderneming ook geluksonderneming moet gaan noemen, want per slot is dat het eigenlijke doel van elke hulpverlener in het psycho-sociaal segment. Geluk lijkt op dit moment het codewoord te zijn, morgen weer een ander misschien. We lijken als altijd zoekend naar inspiratie over hoe te leven. Schrijven is een mooie uitlaatklep en een manier om te delen.

Reacties zijn gesloten.