plaggen, geplagd…

365 dagen verwondering – DAG 265

Onderhoudswerk Slot Haamstede

De Zeepeduinen in Burgh Haamstede (Zeeland) zijn een lust voor het oog. Maar deze gevarieerde natuur wordt bedreigd. In snel tempo groeit het duin dicht, bijvoorbeeld met de uitheemse Amerikaanse vogelkers. Natuurmonumenten (Nederland) is begonnen het waardevolle landschap te herstellen.

Op 4 juniIMG_6001 kon je in mijn bericht over de Shetland pony’s reeds lezen dat deze dieren in de Zeepeduinen worden ingezet om er te grazen ter vervanging van de konijnen die verdwenen zijn door de milieuvervuiling.

Sinds half augustus is de aannemer in dit natuurgebied weer volop bezig met het groot onderhoud in het Zeepe. Woekerende Amerikaanse vogelkers wordt op flinke schaal verwijderd, bijvoorbeeld in en rond de vochtige valleien. Deze worden vervolgens ‘geplagd’. Hierbij wordt de verzuurde en verrijkte bovenlaag afgeschraapt. Een secuur karwei, om de vallei haar natuurlijke vorm te laten behouden. Uit zaden welke nog  in de bodem zitten zullen typische valleiplanten al snel weer opkomen. Dat zijn soorten als fraai duizendguldenkruid, vleugeltjesbloem en verschillende soorten orchideeën.

Niet alleen in Nederland maar ook in onze natuurgebieden wordt er geplagd.  Ik hoorde dit voorjaar voor het eerst hoe plaggen in zijn werk gaat tijdens een wandeling met de boswachter van het Domeinbos Kampveld te Waardamme . Ik heb begrepen dat deze karwei bij ons door specialisten wordt uitgevoerd.  In Nederland zijn ze op zoek naar vrijwillige* bosmaaispecialisten die hen een handje kunnen helpen bij het onderhoud van de prachtige Zeepeduinen.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 14 september 2015

(Bron foto1)
(Foto2: vivapo)

* Indien interesse, neem dan een kijkje op deze website

Advertenties