een lijsterbesmens

365 dagen verwondering – DAG 257

099e2505-ed85-49c7-b681-8da5e21e8f11_boom550

Het artikel Lopen langs levensbomen, verschenen in Happinez trok mijn aandacht. “Als je een beetje bent 
uit gekeken op de karakterschets die de dierenriem je biedt, zou je het eens in de flora

kunnen zoeken”, las ik. 
Volgens de Keltische astrologie zijn bomen en 
struiken gekoppeld aan een geboorte periode.

Nieuwsgierig ging ik op zoek naar mijn boom of struik.  Omdat ik mijn verjaardag vier tussen 21 januari en 17 februari ben ik volgens de Keltische astrologie een lijsterbes. En wat dat wil zeggen?
Lijsterbesmensen beschikken over een goede intuïtie en hebben visionaire trekjes. Ook kunnen ze wat anarchistisch zijn. Zij hebben sterk humanitaire principes en blijven graag onafhankelijk.
mmmmm…..

Ben jij ook nieuwsgierig naar jouw boom of struik en de daarbij horende karakterschets?

Geboren op 2 september tot en met 29 september – Braam
De braam is emotioneel en sensueel. Hij geeft onvoorwaardelijke steun aan zijn partner en kan goed organiseren. Hij creëert stabiliteit en harmonie.
Folklore
De braam heeft magische krachten. Door onder de takken van de braam door te kruipen, kon men genezen van allerlei gezwellen en huiduitslag. Ook genas de braam op deze wijze kinderen, die laat leerden lopen of slecht groeiden. Zij moesten drie weken lang op vrijdagochtend vroeg zwijgend onder zo’n boog doorkruipen. In de natuurgeneeskunde is de braam nog steeds populair. Bij irritatie of ontstekingen aan maag en darmen drink je het best bramensap.

Geboren op 30 september tot en met 27 oktober -Klimop
Als klimop heb je een uitstekend uithoudingsvermogen, ben je bijdehand en kun je lucratief beleggen. Je bent gezegend met kracht en eeuwige liefde.
Folklore
De klimop had in de oudheid een grote heilige waarde. Als groenblijvende plant was hij het symbool van eeuwig leven, trouw, gehechtheid, vaderlandsliefde en volharding. De plant hecht zich immers stevig vast aan een muur of boom. Bij bruiloftsfeesten schonk men het bruiloftspaar een klimoprank als teken van eeuwigdurende liefde en trouw.

Geboren op 28 oktober tot en met 24 november – Riet
De Kelten zagen het riet ook als een boom, vanwege zijn uitgestrekte wortelsysteem. Rietmensen zijn buitengewoon krachtig, weinig tot compromis bereid en vol drama en hartstocht.
Folklore
Riet wordt beheerst door de planeet Pluto, de heerser van de onderwereld en de duisternis. Van oudsher was riet het symbool van het koningschap en het is daarom misschien wel het meest bijzondere teken van de Keltische zodiac. Riet heeft dikke wortels en daarom vergeleken de Kelten het met een ondergedompelde bosnimf. Het vuurfeest van Samhain werd tijdens de Rietmaand gevierd. Het was een feest waarbij de doden werden geëerd.

Geboren op 25 november tot en met 23 december – Vlier
Planeet Saturnus, vadertje Tijd, beheerst de vlier. Het is de heer van grenzen en beperkingen. Vliermensen ontwikkelen zich een leven lang. Ze zijn wat rusteloos en onverzadigbaar nieuwsgierig. Maar ook enthousiast en met een zichtbare allergie voor onrechtvaardigheid.
Folklore
De vlier heeft een enorme geneeskracht. Alle delen van de plant zijn vrij scherpe laxeermiddelen en werden als wondermiddel voor alle kwalen ingezet. Men gebruikte vliertakken als wichelroede om speciale bronnen op te sporen. En men geloofde dat de struik alleen op schatten groeide. De vlierverering was enorm. Het christendom zag zich zelfs genoodzaakt om in 970 een verbod af te kondigen op het ‘ijdele gebruik’ van de vlier.

Geboren op 24 december tot en met 20 januari – Berk.
In de lente is de berk één van de eerste bomen die zijn frisgroene blaadjes toont. Hij staat dus symbool voor het begin van alles, vernieuwing en hergeboorte. Berkenmensen zijn conventioneel, gereserveerd, vastberaden en echte doorzetters. Ze zijn initiatiefrijk en hebben grote ambitie.
Folklore
De berk wordt al eeuwenlang door onze voorouders als heilige boom vereerd. In Rusland en Finland is het nog steeds één van de heiligste bomen. Berkentakken werden gebruikt als levensroede: één slag bracht gezondheid, vruchtbaarheid en kracht. Berketakjes voor deuren en ramen houden boze geesten buiten de deur. Daarom zijn bezems van berketwijgen ook zo goed. Die vegen niet alleen het vuil, maar ook alle kwade krachten het huis uit.

Geboren op 21 januari tot en met 17 februari – Lijsterbes
Lijsterbesmensen beschikken over een goede intuïtie en hebben visionaire trekjes. Ook kunnen ze wat anarchistisch zijn. Zij hebben sterk humanitaire principes en blijven graag onafhankelijk.
Folklore
De lijsterbes is verbonden met de planeet Uranus, zou immuun zijn voor de Uranische bliksem en bescherming bieden tegen toverkracht. Boeren plantten daarom vroeger lijsterbessen in de buurt van de veestallen. In de oude geneeskunde raadde men dysenteriepatiënten aan om onrijpe lijsterbessen te eten. Gedroogd zijn de bessen nog steeds niet lekker, maar wel een prima middel tegen een schorre en zere keel.

Geboren op 18 februari tot en met 17 maart –  Es
Esmensen zijn moeilijk te doorgronden. Aan de ene kant zijn ze kunstzinnig, gevoelig en kwetsbaar, maar plotseling kunnen zij van tactiek veranderen en zeer pragmatisch zijn. Mededogen is hun belangrijkste kenmerk. Zij staan bekend om hun zelfopoffering en sociale instelling.
Folklore
De es speelt een belangrijke rol in de mythologie van de Scandinavische volkeren. De eerste man zou door goden uit een es zijn geschapen. Ook wordt in de IJslandse Edda verteld over de ‘Yggdrasil‘. Dat is een enorme es, die hemel, aarde en onderwereld met elkaar verbindt. Het is de levensboom van de gehele mensheid. Men gelooft dat hij met de ‘Ragnarok’, de grote wereldbrand, ten onder gaat. De mensheid zal daarmee ook verdwijnen.

Geboren op 18 maart tot en met 14 april – Els
De els is verbonden met oorlogsgod Mars en geeft grote moed, maar ook enige agressiviteit. Elzen hebben een krachtige aard. Ze zijn zelfstandig en rusteloos, altijd bereid om hun onzeker einddoel te verleggen. Relletjes vinden zij leuk en intrige gaan zij nooit uit de weg.
Folklore
Hak je elzenhout af dan is het snijvlak eerst geelrood, maar dat verandert langzaam in roestrood. Vroeger dacht men dat de boom ‘bloedde’. Dus moest men eerst een buiging maken en eerbiedig vragen of men iets van het hout mocht hebben. Anders was ziekte de straf en die ging pas weg wanneer men de boom om vergeving vroeg en melk over de wortels goot. Bekender wellicht is dat verborgen bronnen en waterlopen kunnen worden opgespoord met een wichelroede van elzenhout.

Geboren op 15 april tot en met 12 mei – Wilg
Wilgen zijn wat mysterieuze types, erg ontvankelijk door hun afstemming op de maan. Hun verbeeldingskracht is sterk, maar die fantasie kan soms ook hun valkuil zijn. Ze zijn verzoeningsgezind, hartelijk, doortastend en geven niet snel op. Achter de schermen zijn de meeste wilgen op hun best.
Folklore
De wilg is in het volksgeloof een typische heksenboom. Vooral de geknotte wilgen hebben grillige vormen en zien er in de schemer angstaanjagend uit. Vaak zijn de stammen hol en gescheurd. De wind fluit er doorheen, waardoor de boom lijkt te steunen en kraken. Volgens de overlevering bracht Jezus zijn laatste nacht door onder een wilgenboom. Uit droefheid liet deze voortaan zijn takken hangen. Zo ontstond de treurwilg.

Geboren op 13 mei tot en met 9 juni – Meidoorn.
Meidoorns zijn opmerkelijk robuuste, energieke en gezellige personen. Ook zit een meidoorn vol vernieuwende ideeën en is hij welbespraakt. Hij is goed in toegepaste kunst en een snelle strateeg.
Folklore
Volgens het volksgeloof is de meidoorn geschapen door de duivel en woont die ook in de boom, het liefst in de doorns. Je kon maar beter geen doorn van de boom als tandenstoker gebruiken. Je liep dan het risico dat de duivel naar binnen sloop en bezit nam van je ziel. ’s Avonds was het gevaarlijk om langs meidoorns te lopen. Heksen hielden hun bijeenkomsten in de verwarde takken en toverden ermee.

Geboren op 10 juni tot en met 7 juli – Eik
Eiken hebben een brede creatieve visie en doen meestal aan enige vorm van zelfonderzoek. Het zijn optimisten en ze hechten sterk aan de waarheid. Dat kan hen tot een flap-uit maken.
Folklore
De eik is de koning van het woud. Met zijn stevige stam, dikke knoestige takken en harde bladeren, is hij een majestueuze verschijning. De Grieken en Romeinen zagen in de eik een geschenk der goden, die zij onder deze bomen ook vereerden. Reusachtige eiken hadden bij de Germanen ook grote symbolische betekenis. Onder deze zogenaamde Wodanseiken werd recht gesproken. Later werden eiken geplant als grensboom, ook wel kroezen- of kruisboom genoemd.

Geboren op 8 juli tot en met 4 augustus – Hulst
De altijd groene hulst is verbonden met de planeet Aarde en is herkenbaar aan zijn integriteit en zakeninstinct. Risico’s neemt de hulst niet graag. Hij is praktisch, aards en sensueel. Zijn logica is helder en eenvoudig en zijn handelen doelgericht.
Folklore
De hulst hoort bij het winterfeest. De oude Romeinen gebruikten bij het feest der Saturnalia takken van hulst. Bij dit feest werden gastmalen gehouden waar slaven en heren gezamenlijk aten en waar de slaven door de heren werden bediend. Dit feest werd door het christendom fel bestreden en men verving het door het Nieuwjaarsfeest. De oude gebruiken bleven echter wel. Zo zal de hulst ook wel bij ons kerstfeest terecht zijn gekomen.

Geboren op 5 augustus tot en met 1 september – Hazelaar
Volgens de Kelten is de hazelaar het zinnebeeld voor kennis en wijsheid. Hazelaars zijn dan ook intellectueel. Ook zijn het goede sprekers, schrijvers en organisatoren.
Folklore
Van alle bomen en struiken is de hazelaar het meest magisch. De winter, die als de dood werd beschouwd, had geen vat op deze struik. De hazelaar houdt immers zijn katjes de hele winter lang. De hazelaar had de macht het tijdelijke te overwinnen en was daarom het symbool voor de eeuwigheid. De staf van de pelgrims was gemaakt van de hazelaar. Zij bewaarden hun staf als een schat en deze werd zelfs met hen begraven.

Voor wie (toevallig) in de omgeving Heino (Salland)* vertoeft: de boswachters van Natuurmonumenten van Nederland hebben in buitenplaats Colckhof, (Hubertsallee, NL-8055 PG Laag Zuthem) een wandelroute van 2,3 kilometer uitgewerkt waar je de dertien bomen en struiken kunt terugvinden (in een andere volgorde weliswaar). Je kunt de Keltische bomenroute downloaden op hun website.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 6 september 2015

(Bron foto)
(Bron artikel)

Advertenties

Een gedachte over “een lijsterbesmens

  1. Fenomenaal hoe de laatste maanden alles leidt naar de natuur en vooral naar bomen en struiken…
    Love it Viviane, danke!!!

Reacties zijn gesloten.