samen zingen voor de moeder

365 dagen verwondering – DAG 235

happy-nameday-to-maria-1-728

Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een feestdag waarop in sommige delen van Vlaanderen ook Moederdag wordt gevierd.

In De Evolutie vond er vanavond een meezingconcert plaats om de moeder in alle stromingen te eren.  Samen met Ingeborg Sergeant en Conny Vercaigne konden de deelnemers zich afstemmen en zingen voor en met hun moeders. Enkele jaren geleden nam ik op 15 augustus mijn mama mee naar zo’n meezing concert in De Evolutie. Het was toen een hele mooie moeder-dochter-ervaring. Vanavond ging ik er in mijn eentje naar toe en nam de herinnering aan mijn mama – die eind vorig jaar ontslapen* is – mee.

Voorstel aangepast rouwprentje

In het voorjaar woonde ik reeds een meezingconcert rond het zelfde thema bij in een kerk te Vlissegem. Toen al kon ik ervaren hoe het ‘samen zingen’ – een aloude traditie die in ere wordt gehouden – mensen dichter bij elkaar brengt. Toch vond ik de locatie vanavond veel intiemer. De teksten van de liederen en de bindteksten raakten bij mij meer dan één gevoelige snaar, zowel die van de moeder als die van het kind. In deze ruimte kon ik mijn ontroering toelaten.

Tijdens Song for mother and child werden wij uitgenodigd om ofwel in de huid van het kind of in dit van de moeder te kruipen. Ik zong de child-tekst en liet mij luisterend koesteren door de mother-tekst. Ontroerend, helend, …

I want to be like a little child
In my mothers arms
Feeling pure love
Without any pain.

I want to hold you in my arms
Giving you pure love
I want to ban alle the pain
Ouf of you soul.

De Evolutie was vandaag (dag 235) mijn speelruimte tussen vraag en antwoord. Tot mijn verwondering kreeg ik dezelfde antwoorden als in de Magdalenakerk (op dag 231) en in het Labyrint (op dag 233). Ze liggen vervat in:

Ik aanvaard
Ik accepteer
Ik leg mij neer
Bij wat de liefde mij wil leren
Ik aanvaard
En ik waardeer
Dat wat ik leer
Over liefde

en in:

Let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 15 augustus 2015

(bron foto: vivapo)

*met dank aan Ingeborg om mij te laten kennis maken met de ruimere betekenis van het woord ontslapen

Een gedachte over “samen zingen voor de moeder

Reacties zijn gesloten.