pluk de dag

365 dagen verwondering – DAG 234

dansen-in-de-regen

Ken je dat gevoel: je leest een verhaal dat je reeds eerder las en toch ben je opnieuw ontroerd, net als de vorige keer.  Dat overkwam mij enkele minuten geleden toen ik het bericht Carpe Diem (van Janine) las op de blog My Little Bliss.  “Deel dit bericht als het je aanspreekt” stond er onderaan, voor mij een aansporing om dit ook verder te delen.

Een klein lief meisje stond onder een luifel.
Ze had net boodschappen gedaan in de supermarkt,
met haar moeder. Ze zal ongeveer 6 jaar oud zijn geweest, dit prachtige roodharige sproetige beeld van onschuld. Het stortregende buiten. Je weet wel, dat soort regen dat goten en afvoerputjes doet overstromen, zo gehaast om de aarde te raken, dat het geen tijd had om de straal wat zachter te zetten.

We stonden allemaal onder deze luifel aan de ingang van de supermarkt. We wachten, sommigen geduldig, anderen ‘geïrriteerd’, omdat de natuur hun haastige dag in de war had gegooid. Ik ben altijd wat dromerig als het regent.
Ik verdwijn in het geluid en in het gezicht dat de hemel het vuil en het stof van de wereld afspoelt. Herinneringen van ‘rennen en spetteren’ als een ‘kind’, zo zorgeloos spelen in je gedachten, als een welkome onderbreking van een voorbije dag met zorgen en stress…

Haar stem was zo mooi toen het de stilte onderbrak waar we allemaal in gevangen zaten. ‘Mama, laten we door de regen gaan rennen’, zei ze. ‘Wat?’, vroeg mama.
‘Laten we door de regen gaan rennen!’, herhaalde ze.
Nee, lieverd. We wachten totdat het wat minder wordt antwoordde mama. Het kind wachtte nog een minuutje en herhaalde: ‘Mama, laten we door de regen gaan rennen.’ ‘We worden doornat als we dat doen,’ zei mama. ‘Nee, dat zullen we niet, mama.
Dat is niet wat je zei vanmorgen’, zei het meisje terwijl ze aan haar mama’s arm trok. Vanmorgen?
Wanneer zei ik dat we door de regen konden rennen en niet nat zouden worden?’

Het meisje zei kalmpjes: ‘Weet je dat niet meer?
Toen je met papa praatte over zijn kanker, toen zei je:
‘Als we hier samen doorheen komen, komen we door alles heen! Iedereen was opeens muisstil.
Ik zweer dat je niets anders hoorde dan de regen.
We stonden allemaal doodstil.
De volgende minuten kwam er niemand en ging er niemand weg. Mama dacht even na over wat ze zou antwoorden. Sommigen zouden het weglachen of haar voor gek uitmaken. Sommigen zouden zelfs negeren wat ze zei. Maar dit was een moment van affirmatie in een kinderleven.
Een moment van onschuldig vertrouwen, dat wanneer het gevoed en verzorgd wordt, zal bloeien in geloof in de goede dingen en de hoop van het leven.

‘Lieverd, je hebt gelijk. Laten we door de regen rennen. Als het zo moet zijn dat men ons vanuit hierboven nat laat worden, nou, dan hadden we misschien juist een wasbeurt nodig,’ zei mama.
Daar gingen ze. We stonden daar allemaal te kijken en te lachen, toen ze daar vooruit sprongen tussen de auto’s door, en jawel, door de plassen. Ze hielden hun boodschappentassen boven hun hoofd voor het geval dat. Ze werden doornat. Maar ze werden gevolgd door enkele anderen die schreeuwden en lachten als kinderen onderweg naar hun auto’s.

En ja, ik ook. Ik rende en werd nat. Ik had ook een wasbeurt nodig. Omstandigheden of mensen kunnen je geld, je materiële bezittingen en je gezondheid wegnemen. Maar niemand kan ooit je dierbare herinneringen wegnemen…

Vergeet daarom niet om ‘tijd’ te maken en de gelegenheden te pakken om elke dag herinneringen te maken. Voor alles en voor elk doel onder de hemel is er een seizoen en een tijd. Bewaar de zonnige dagen voor de donkere momenten.

Deze boodschap laat ons even stilstaan waar het er nu werkelijk “toe doet” in het leven.

Geniet ervan en PLUK DE DAG.Deel dit bericht als het je aanspreekt.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 14 augustus 2015

(Bron foto)

Een gedachte over “pluk de dag

  1. Dank je wel voor het delen. Ontroerend he?
    Aan het einde van het verhaal Rolde er zeker een traan over mijn wang!
    Heb het nog nooit gedaan maar ik ga zeker snel een keer dansen in de regen!

Reacties zijn gesloten.