speelruimte tussen vraag en antwoord

365 dagen verwondering – DAG 231

IMG_7505

Vragen stellen en antwoorden krijgen was voor mij aan de orde de voorbije week.

Soms kiezen we ervoor om vragen niet te stellen, omdat ze lastig zijn of misschien zelfs gevaarlijk of omdat we bang zijn voor het eventuele antwoord. Dan doen we alsof er niets aan de hand is of we denken dat er toch niets aan te doen valt en dat het beter is om te zwijgen.

Vragen zijn meestal ook niet zo vrijblijvend. Een vraag stellen betekent dat we botsen op onze limieten, op de grenzen van weten of niet-weten. En in dat niet-weten richten we ons naar de ander. Vragen stellen activeert zo de beweging, het heen en weer tussen mensen.

Deze zomer maakt YOT van de Magdalenakerk de (speel)ruimte bij uitstek waar de beweging van het vragen centraal staat en waar we schommelen tussen vraag en antwoord. In samenwerking met Pieter Verbeke creëerde YOT een speelruimte in de Magdalenakerk te Brugge.

De kijk van de kunstenaar op zijn installatie:

EEN SCHOMMEL?

“De schommel symboliseert de beweging tussen vraag en antwoord.Die korte (of lange) tijd dat je zweeft tussen beide. Het brengt rust teweeg, rust die je de tijd geeft om onder begeleiding van muziek of stilte naar een vraag of antwoord toe te bewegen. Het zitvlak is dan ook een eilandje, tussen andere eilandjes. Soms moet je eens alleen en afgesloten zijn om echt een antwoord te ontdekken. Het weekt ook de nostalgie los. Naar de schommel in de tuin of het park. Toen het allemaal nog veel simpeler was. Naar die tijd van ontdekken en vragen.”

IMG_7516 IMG_7485 

IMG_7489 IMG_7490

EEN SCHRIJFTAFEL? 

“De schrijftafel is een uitvergroot gastenboek waar mensen kunnen schrijven over hun ervaring met de installatie of eender wat ze kwijt willen. Of antwoorden geven op vragen die anderen geschreven hebben. Tekeningen maken. De beschreven rol papier die na de tentoonstelling overblijft, is dan weer een nieuw werk. Een ”geschrift” geschreven door de mensen van rondom de kerk en van overal ter wereld. Een collectie van eindeloos veel vragen en antwoorden van wie we maar een glimp van hun verhaal te zien krijgen.”

SPEELRUIMTE – tussen vraag en antwoord is een initiatief van YOT vzw in samenwerking met kunstenaar Pieter Verbeke in het kader van het jaarlijkse zomerproject in de Magdalenakerk te Brugge. Je kan deze installatie gratis bezichtigen van 27 juni tot en met 30 september 2015, elke dag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur (niet op zondagochtend).

De vragen die mij de voorbije week bezig hielden bewaar ik in mijn dagboek. Eén van de antwoorden wil ik wél graag delen (*)…

Schommelen
in de
Magdalenakerk, het
was een bijzondere belevenis.
Met de ogen dicht en
met mijn hart wijd open voelde
ik mij gedragen door een blok hout
en twee einden touw. Een gevoel van overgave,
van laten zijn wat is, om volop te genieten
van de stilte in mijn hoofd en in mijn hart.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 11 augustus 2015

(Bron tekst)
(foto’s: vivapo)

(*) … via een sneeuwbal. De sneeuwbal bestaat uit 10 regels. De eerste regel heeft 1 woord, de tweede 2, de derde 3… de tiende heeft 10 woorden.
In het Schrijfkaffee kan je dit najaar o.m. met deze manier van reflectief schrijven kennis maken.

4 gedachten over “speelruimte tussen vraag en antwoord

Reacties zijn gesloten.