’n duik in ’n sensitief bad

365 dagen verwondering – DAG 187

IMG_6178

Gisteren nam ik samen met enkele vriendinnen een duik in het sensitieve bad van de natuur tijdens een workshop in een tuin en in de bossen nabij Oostwinkel (Zomergem). In een aangename sfeer – we startten in een cirkel van hooi onder een enorme wilg – werden we geïntroduceerd IMG_6197

in het ontstaan en het leven van Natuurwezens. Volgens Haro Wijnsouw – de begeleider en bezieler van deze workshop – zijn deze wezens de dragers van het gevoel. Hij maakte ons duidelijk dat het het leven steeds ontstaat in een bepaalde stemming, veroorzaakt door de verbinding tussen  aardse en hemelse krachten, tussen materie en ideeën. De entiteiten die in deze sensitieve sfeer vertoeven worden natuurwezens genoemd. Ze vervullen in de natuurlijke processen een essentiële verbindende, verzorgende en stimulerende rol en zorgen er uiteindelijk voor dat de ideeën vorm krijgen. Ervaren we ze in het westen vaak als dartele elfjes of stugge kabouters, de invulling ervan is cultureel gebonden om zo het onzichtbare enigzins vatbaarder te maken. Tijdens de workshop nodigde hij ons uit om deze waterdragers van het aardse zoveel mogelijk in hun waarde te laten en ze onbevangen tegemoet te treden. We maakten kennis met de eigenheid en de functie  van ondermeer de imposante boomwezens, de wroetende aardwezens en de ongrijpbare luchtwezens. Haro legde ons uit hoe natuurwezens elk deeltje van het leven doordringen en hoe ze zich aan de mens kunnen manifesteren. Voor elk onderdeel van de workshop werd er een gepaste manier aangereikt om met al deze subtiele energieën om te gaan. IMG_6191 IMG_6193

Om het wezen van de natuur met het hart te ervaren is oefening nodig. De workshop van vandaag bood mij de mogelijkheid om kennis te maken met de waarnemingsfunctie van het hart en is tevens een aanzet om dit verder  te ontwikkelen.

IMG_6207 IMG_6208

Dit brengt mij automatisch bij een aantal boeken in mijn boekenkast. In het hart als zintuig (hoe planten hun geheimen onthullen) heeft Stephen Harrod Buhner het over de holistische methode van het hart (in tegenstelling tot de lineaire verstandelijke methode) om de kennis van de geneeskrachtige kruiden te verwerven. Volgens deze auteur kan waarneming met het hart zeer nauwkeurige en gedetailleerde informatie opleveren, mits de waarnemingsfunctie van het hart wordt ontwikkeld. Ir. Hans Andeweg, een bioloog die voor een instituut werkte dat zieke bossen behandelt met de resonantietherapie maakt in resonantie met de natuur duidelijk dat de natuur bezield is en dat wij daarmee kunnen communiceren. In dit boek geeft hij tal van praktische oefeningen en adviezen om de uitstraling van planten te leren herkennen en boordelen. Als volgende stap leert hij hoe je zelf planten, tuinen en bossen energetische kunt behandelen waardoor ze merkbaar en meetbaar gezonder en vitaler worden.

IMG_6726 IMG_6727 Sinds korte tijd pas ik bewust één van deze technieken toe in ons huurtuintje. Maar wie groene vingers heeft, past deze technieken al onbewust toe!

In dialoog met de natuur neemt Irene van Lippe-Biesterfeld de lezer mee op haar weg naar een gevoelsmatig contact met de natuur. Ze beschrijft haar weg, haar innerlijke groeiproces, haar twijfels, haar verworven inzichten; een tocht van vallen en opstaan. In haar communicatie met o.m. bomen en planten stelde zich zich open voor de wijze lessen van deze levensvormen.

IMG_6196 IMG_6198

Op het eind van de workshop mochten we genieten van heerlijk zomers fruit en maakten we plannen voor volgende workshops want Haro heeft nog heel wat activiteiten voor ons in petto zoals blijkt uit het programma op de website van Landschapsheling.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 28 juni 2015

(foto’s: vivapo)

Bronnen:

Het hart als zintuig (Stephen Harrod Buhner): Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer – 978 90 202 8418 9
Resonantie met de natuur (Ir. Hans Andeweg): Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen) 90 215 3248 4
In dialoog met de natuur (Irene van Lippe-Biesterfeld): Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer – ISBN 90-202-9085-1

4 gedachten over “’n duik in ’n sensitief bad

  1. Helemaal mijn ding…het Kleine Volkje, reeds jaren mijn beste vrienden 🙂

Reacties zijn gesloten.