Shetland pony’s vervangen konijnen

365 dagen verwondering – DAG 164

IMG_6001

Vandaag nemen we afscheid van Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos in Zeeland, gelegen aan de kust van Schouwen- Duiveland. Een heuvelachtig duinlandschap, met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. “Eén van de mooiste gebieden van Zeeland” is te lezen op de site van VVV Zeeland.

Ruim honderd jaar geleden was er echter nog geen bos te zien. De Domaniale Duinen zoals het gebied toen nog heette waren één grote stuivende vlakte. Schapen en konijnen aten alles wat er aan plantengroei was en zonder planten gaat zand stuiven. Rond 1920 werden er dennen geplant en in de zeereep werden stuifschermen van wilgentenen en helm geplant. Helm houdt ervan overstoven te raken met zand, groeit daardoor razendsnel en legt met haar wortels en stengels het zand stevig vast.

IMG_5972 IMG_5977 IMG_5983 IMG_5985

De Boswachterij is rijk aan vogels. In de oude hoge dennen zijn er nesten van roofvogels zoals buizerds en haviken te vinden. Vlinders en ontelbaar veel vogels troffen we er aan, onder andere fazanten. In het duingebied lopen reeën (vorig jaar kon ik er een spotten), damherten en wilde shetlandpony’s.

IMG_5999 IMG_6000 IMG_6002 IMG_6003

Deze laatste zijn opvallend sterk aanwezig. Zij worden ingezet om er te grazen ter vervanging van de konijnen die verdwenen zijn door de milieuvervuiling.  Konijnen werden het slachtoffer van vervuiling die vanuit de lucht in de grond sijpelt. Zij knabbelden aan hun wortels en werden op die manier vergiftigd en uitgeroeid.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – donderdag 4 juni 2015

Advertenties

2 gedachten over “Shetland pony’s vervangen konijnen

Reacties zijn gesloten.