ik ben klaar om mijn kijk op alcohol te veranderen!

365 dagen verwondering – DAG 137

 debestebeslissing

Vanavond nam ik samen met enkele zielsvrienden deel aan een gezondheidsinstuif rond ‘Alcohol’ die in Let’s Co & Co werd georganiseerd door Hugo Van Verdegem. Enkele van zijn vrienden zijn totaal gestopt met drinken : na 32, 30 en 3 jaar gestopt met het gebruiken van alcohol  na zeer veel drinken.

Twee mannen en één vrouw vertelden over hun geheim, over wat ze daarvoor hebben gedaan en wat de klik was dat ze zo’n beslissing aankonden én het konden volhouden. De naam van de dame ontsnapt mij nu, haar verhaal daarentegen zal mij nog lang bijblijven. Ook al kwam zij als derde aan het woord, de toehoorders hingen aan haar lippen, het was muisstil in de zaal. Zelf is zij actief in AA (Anonieme Alcoholisten) en was vol bewondering voor de nieuwe generatie AA (die zichzelf eerder BB – de Beste Beslissing – noemt).

Michaël Niclaus (29 jaar oud) was de tweede spreker; hij is nu een goede 3 jaar gestopt én organisator van de allereerste nationale alcoholvrije dag in België. Wij kwamen aan de weet wat deze jonge man drijft om menigeen aan te sporen alcohol te laten. Zijn getuigenis kan niet alleen jongeren raken maar al wie al lang worstelt met het gif dat alcohol noemt.

Een andere zielsvriend, Marcus Cumberlege (76 jaar jong) is al 32 jaar nuchter. Hij is dit jaar de officieuze stadsdichter van Brugge en schrijft gedichten en haiku’s aan de lopende band. Met heel veel humor en zelfkennis wist hij ons uitermate te boeien met zijn getuigenis rond stoppen met alcohol.

Op Michaël’s site De Beste Beslissing vind je heel wat tips om bewust om te gaan met alcohol, getuigenissen en reviews over volgende boeken:

 • De druppel
 • De geheimen om succesvol nuchter blijven – Nuchter blijven is een werkwoord
 • Alcohol vrij – getuigenissen
 • Ik ben het zat – omgaan met een (alcohol)gebruiker.

Op Marcus’s site vind je heel wat gedichten. Vanavond deelde hij met ons het gedicht

SOBER GELUK

Weg is de vrees van vroegere jaren,
Eenzaam gevoel tussen de menigte.
Nu wandel ik als een krijger op straat,
Ga binnen aan het goede adres.

Ik ben mijn achternaam vergeten,
Er wordt gelachen naast de kachel.
Ik ga verder, onder hoge bomen,
Knuffel ze en neem hun kracht tot mij.

Vrij van ziekte, alcohol en tijd,
Vrij van mijn eigen eigenzinnigheid
Verdwijn ik tussen de wandelaars.
De hem schenkt mij een sober geluk.

(Marcus Cumberlege)

Mijn oprechte dank aan de organisator, de drie sprekers, de zangeres en alle deelnemers aan deze instuif!

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 8 mei 2015

2 gedachten over “ik ben klaar om mijn kijk op alcohol te veranderen!

 1. Vandaag (9 mei) heb ik een feestelijke dag beleefd én vastgesteld dat ik – na de instuif van gisteren – wel klaar ben om mijn ‘kijk’ op alcohol te veranderen maar toch (nog) genoot van zowel een glaasje bubbels als een glaasje water.

 2. Gisteren (11 mei) las ik het eerste boek van Michael Niclaus in één ruk uit en dit om volgende redenen:
  (a) ik genoot gisteren – samen met twee andere familieleden – van een fles cava die we na mama’s overgang hadden bewaard voor een ‘special’ occasion; dat was gisteren het geval, daags na Moederdag hadden wij een ‘delen’ dag gepland.
  (b) na de getuigenissen op de instuif waarvan sprake in dit bericht, ben ik overtuigd dat het ‘mogelijk’ is om zelf zonder alcohol een leuk en zinvol te leven; het boek ‘de druppel’ bevestigt mij hierin
  (c) ik hoop dat ervaren hoe moeilijk het is om ‘neen’ te zeggen tegen alcohol, mijn omgang met alcoholgebruikers zal wijzigen; de balk in mijn oog zien in plaats van de splinter in die van anderen…
  (d) vanaf vandaag (12 mei) kan ik beginnen aan het boek ‘De geheimen om succesvol nuchter te blijven’; ik vermoed dat het mij zal kunnen ondersteunen in het omgaan met ‘verslavingen’ in het algemeen, mijn verslaving aan koffie en chocolade in het bijzonder
  (e) dan acht ik mij klaar om het boek ‘omgaan met een (alcohol)gebruiker’ en ‘alcohol vrij/getuigenissen’ te lezen.
  (f) het videodagboek van Michael inspireert mij om te starten met een digitaal dagboek.

Reacties zijn gesloten.