ZIJN

365 dagen verwondering – DAG 109

11178285_596922350448261_1750911568469422746_n

Vandaag deelde ik deze quote op mijn Facebook profiel nadat ik die vanmorgen had gelezen toen ik mij bij Facebook aanmeldde. Ik voegde er als commentaar aan toe: ACTUEEL.

Voor een paar dagen gaf ik je al een inkijk op mijn uitstelgedrag dat meestal betrekking heeft op taken binnen de huiselijke of familiale sfeer.  Daarbuiten DOE ik heel veel, omdat ik het MOET van mezelf, omdat het hoort bij de engagementen die ik her en der ben aangegaan. Dat ik een keuze heb om dingen wel of niet te doen dat ontken ik maar al te gemakkelijk.  De ‘plicht’ roept, dus ik ‘moet’ …

Bovenstaande quote eindigt met “welk Zetje heb jij nodig?”, meer bepaald om mij te ontdoen van het constant maar dingen moeten DOEN, waardoor ik mijzelf niet meer ONT-moet en er niet meer in slaag om mij te ontspannen.

Ik kreeg niet één zetje maar een hele resem! Stuk voor stuk pareltjes die tot een parelsnoer aaneen geregen werden in de tijdspanne van enkele dagen (van synchroniciteit gesproken!). De inzichten en behandeling tijdens de Reiki-cirkel, een mail van mijn begeleidster in de Cursus in Wonderen, Het Huis van Nabijheid, De Nieuwe Aarde-frequenties (Hanneke Hoppenbrouwer & Wilka Zelders, Uitgeverij Akasha), …

Eén van die pareltjes ontdekte ik tijdens een stiltemoment waarmee ik de dag afsloot (noteerde ik in mijn stiltedagboek op 17 april): even halt houden bij een kaart uit De Nieuwe Aarde-frequenties: de kaart van ZIJN.

Schaduweffect van deze kaart: o.m. controle, van geen ophouden weten, nooit tevreden zijn met wat er is, contact verliezen met de omgeving, rusteloosheid, angst om iets te missen, ontevredenheid…

Lichteffect van deze kaart: o.m. thuiskomen in echtheid, waarheid, wezen(lijk)heid, warmte, verbondenheid, eenheid, zo boven zo beneden, zo binnen zo buiten, laten, in het nu zijn, vrede, wakkere ontspanning, aanwezigheid, klaarheid, tansparantie.

In mijn stiltedagboek noteerde ik op 18 april over Het Huis van Nabijheid:

Mijn grootste stiltemoment mocht ik echter deze namiddag ervaren in het Huis van Nabijheid.  Tien keer per jaar kom ik daar samen met enkele zielsverwanten op een locatie waar rust heerst in het hart van de stad: het begijnhof te Brugge. Vanuit het raam van ons ‘Huis’ hebben we een prachtig zicht op de tuin waar narcissen bloeien en toeristen proberen de stilte op beeld vast te leggen. Ik keek verlangend uit naar deze ontmoeting waar ik mezelf toe sta om te ZIJN zoals ik NU ben.   Er wordt niets anders van mij verwacht (ook niet door mezelf) dan respect voor de stilte en voor hen die de stilte met mij delen: geen instructies, geen prestaties, geen doel, enkel elkaar nabij zijn.

img_07101 ZIJN

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 20 april 2015

(Bron foto1: Facebook)
(Bron foto2: vivapo)

5 gedachten over “ZIJN

  1. Tot en met gisteren deelde ik mijn berichten op Facebook, omdat het ‘moest’ van mezelf (God weet waarom!). Helemaal in de geest van dit bericht KIES ik ervoor om dit vandaag niét te DOEN. Het moet niét! Viviane

  2. Een hele grote boterham om dit vandaag nog enkele malen te herlezen ! Doet me deugd !

  3. aan allen die WARE stilte in zich zelf wensen te ont-dekken, achter de sluier van het (EGO)geweld, wijs ik even ‘stil’ in de richting van VIPASSANA / centrum Dhamma Pajjota (in Belgie). Een 10-daagse waarbij je aan jezelf ont-moetend ‘werkt’ door middel van meditatie.

Reacties zijn gesloten.