Droom waar maken

365 dagen verwondering – DAG 95

IMG_5016

Ter voorbereiding van de driedaagse stage die Sylvie Hetzel (Selva Nature, France) van 18 tot 20 juli zal begeleiden in Vlaanderen, ging ik vandaag met de mede-organisator

van deze activiteit op verkenning in het Domeinbos Kampveld te Waardamme-Oostkamp. Niks bijzonders, ware het niet dat wij elkaar amper kennen.  Naast onze interesse voor de Bouchardon oliën en onze liefde voor de natuur, hadden wij echter een gemeenschappelijke vriendin die ons jammer genoeg te vroeg ontvallen is.

Zij was mijn stap-maatje in de natuur en mijn grote inspirator wat de Bouchardon oliën en natuurstages betreft.  Tijdens onze natuurwandelingen hebben we kilometers in stilte afgelegd, gemediteerd, oefeningen uitgeprobeerd, maar ook heel veel met elkaar gedeeld en plannen gemaakt. Eén van die plannen was om Sylvie Hetzel uit te nodigen naar Vlaanderen voor het begeleiden van een natuurstage en het bereiden van een olie.  Zelf had mijn zielemaatje al ettelijke natuurstages bij Sylvie gevolgd in Frankrijk, o.m. samen met de man waarmee ik deze namiddag op stap was.

Op de Kampveld wandelroute (iets meer dan 9 km) was onze dierbare vriendin onderwerp van menig gesprek; we haalden allebei mooie herinneringen op aan die fantastische vrouw. Ondertussen hadden we oog voor de natuur en maakten foto’s van mogelijke oefen-plekken en van de boomsoorten. Naast typische bomen voor arme grond (grove den, lork, douglasden, zwarte den,…) vind je hier ook van nature voorkomende soorten zoals wilde lijsterbes, spork, (heel veel) berk, wilg, zomereik, beuk en ratelpopulier. Ook hulst is hier opvallend aanwezig. Mossen, varens, heide en grassen, zoals pijpenstrootje, sieren de bodem.

Tussen de gesprekken en het fotograferen door, stapten wij verder … ontvankelijk voor wat er te zien en te horen was: mussen die van tak tot tak dansten, een fazant die zich vlug verschanste, diverse vogelsoorten die een concertje voor ons ten beste gaven. Zij verstoorden de stilte niet, integendeel zij zorgden ervoor dat de stilte tussen hun gezang voelbaar werd. Wat voor mij ook voelbaar was: de energie van onze dierbare vriendin die ons vergezelde en ons – tot twee keer toe – ervan weerhield om het verkeerde pad te nemen. Aan het einde van onze tocht waren wij het er over eens: wij kiezen voor het Domeinbos Kampveld als locatie voor de natuurstage deze zomer.

Vandaag hebben we een eerste stap gezet in het realiseren van een droom van mijn dierbare vriendin.  Dit natuurgebied lag haar en mij nauw aan het hart. Zij zou het zeker geschikt gevonden hebben om er Sylvie Hetzel te verwelkomen.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 6 april 2015

 

 

3 gedachten over “Droom waar maken

  1. Viviane, we hadden het ook nog over God, de transcendente God en over God die in elke mens aanwezig is, evenzeer als in de Natuur.
    Het is mijn vraag om dat alles te kunnen begrijpen. Vandaag las ik in het boek van Syvie, ‘Nature au-delà du silence’ het volgende: “Maar de natuur is geen vreemde grond, de natuur dat is jullie zelf, als zichtbare uitdrukking van het Goddelijke. Jullie zijn er de menselijke uitdrukking van, zij is er de plantaardige uitdrukking van, maar we komen uit dezelfde Goddelijke bron voort.
    De natuur is dus geen vreemde landstreek voor de mens, het is gewoon de uitdrukking van het Goddelijke die het hem gemakkelijk maakt Hem nu te zien.”
    Het raakte me zodat de tranen in mijn ogen kwamen.
    Ik zie echt uit naar die stage.

Reacties zijn gesloten.