Delen = sociaal

365 dagen verwondering – DAG 89

31f2c037aa3cced5030566dcf0b7e6f5

Eergisteren postte ik een bericht met als titel delen = vermenigvuldigen. Toen ging het meer bepaald over het delen van wijsheid en schoonheid via de sociale media.

Vanochtend maakte ik via mijn zoon kennis met het initiatief Peerby & Wij Delen, een letterlijke vorm van delen, meer bepaald één die past in een duurzame levensstijl en veel ecologische en sociale voordelen biedt. Door goederen met elkaar te delen, kopen mensen minder, verbruiken ze minder materialen en minder grondstoffen. Dus dat is goed voor het milieu. En bovendien geven delers daardoor minder geld uit. Delen is ook sociaal: je leert je buren en buurt beter kennen. Iets lenen of uitlenen is de ideale gelegenheid om eens een praatje te maken met je buren.

Zelf ben ik meer vertrouwd met LETS BruggeL.E.T.S. is een afkorting van Lokaal Ecologisch Transactie Systeem waar je jouw talenten of goederen deelt via een ruilsysteem. Een LETS-systeem kan je immers het best omschrijven als een kring waarbinnen mensen met elkaar spullen, tijd, diensten en kennis uitwisselen op een geheel vrijwillige basis. Een ruil-netwerk dat verloopt volgens een zeer eenvoudig en handig ‘eenheden’-systeem dat centraal wordt beheerd. Het handige aan de ruil-transacties is dat je niet meteen iets terug hoeft te doen voor de persoon die net iets voor jou deed. Jij geeft gewoonweg een aantal eenheden in ruil, waarmee die persoon in het systeem weer iets anders kan verkrijgen. Jij doet daarna voor iemand anders een dienst, waarvoor die je zal waarderen.

In de ruilwinkel en de ruilbib van LETS Brugge ontmoet ik letsers die ik tot voor kort enkel digitaal kende en kan ik gluren bij de buren: Eco Living Transitie Brugge (hergebruik, recyclage, korte kringlopen, consuminderen, plaatselijke producten …) en een weggeefwinkel.

En dan is het maar een kleine stap naar andere vormen van delen, meer bepaald het weggeven of ontvangen van goederen die voor mezelf of voor anderen niet meer van dienst zijn en op die manier van zolders of uit kelders verdwijnen en toch niet naar het containerpark verhuizen. Denk maar aan de FB groepen ‘ik geef weg’ en ‘ik zoek’ die tegenwoordig per regio georganiseerd zijn. Via het gebruik van deze sociale media maakte ik reeds nieuwe persoonlijke contacten.

En heel binnenkort krijgen we te Brugge een … Geefplein!

Een andere vorm van delen die mij nauw aan het hart ligt is de werking van de vereniging Apple Senioren Brugge die senioren – door het onderling delen van kennis en ervaringen – bijstaan in het gebruik van een Apple product. Gemiddeld 40 senioren die de weg naar de sociale media vinden via een iPad komen in Brugge maandelijks samen om elkaar te ontmoeten én zich te informeren.

Ook andere initiatieven waarover ik het reeds eerder had op deze blog – zoals het Soep Café te Brugge, een ruilbib wereldwijd, een ruilbib in jouw buurt en cohousing project Stoer Huus te Brugge … – passen voor mij in het plaatje van minder kopen, spaarzaam omgaan met materialen en grondstoffen, én zorgen dat mensen persoonlijk een praatje kunnen maken met mensen uit hun buurt of mensen die ze via de sociale media leerden kennen.

Delen via sociale media en persoonlijke contacten gaan in deze verhalen hand in hand.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe – 31 maart 2015

Een gedachte over “Delen = sociaal

Reacties zijn gesloten.