Verwondering door herinnering

365 dagen verwondering – DAG 21

10441015_10152757386784696_4154773344176575291_n

“soms kijk ik nog eens terug, en dan ben ik wel eens verbaasd dat ik deze foto’s heb genomen…. dan moet ik es knijpen om te zien of ik niet aan het dromen ben….. nagenieten…. mmm” las ik op het profiel van een Facebookvriend*.

Zo’n gevoel van verwondering ervaar ik ook wanneer ik even de tijd neem om door mijn eigen foto-archief te bladeren. Meestal gaat het dan over foto’s met de natuur als onderwerp, meer bepaald de details in de natuur waarover ik mij verwonderd heb toen ik er mijn aandacht op richtte. O.m. het bericht ruimte voor nieuw leven geeft dit weer. Maar ook mijn dagboekschrijfsels wekken bij mij verwondering op.

Beroepshalve heb ik tal van verslagen gemaakt die ik nooit meer herlees vermits ik met pensioen ben.  Verslagen van supervisie daarentegen herlees ik wél, al was het maar omdat het door onze begeleidster wordt aanbevolen om terug te blikken op de afgelegde weg.  Een ook hier … verwondering, met dank aan Toos Bartlema.

Ter voorbereiding van mijn workshops voor de jaartrajecten boomoliën© blader ik soms wel eens in verslagen die ik heb gemaakt toen ik zelf Bouchardon-workshops volgde bij wijlen Lieve Bonne. Ik ben mij bewust dat ik op die manier de herinnering aan haar en haar wijsheid levend hou.  Ik ben mij echter ook bewust van het belang van het noteren van eigen ervaringen. Gisteren raadde ik de cursisten aan om hun ervaringen bij het gebruik van de boomoliën te blijven noteren in hun trajectschrift om er later op hun (doodgewone of wonderlijke) ervaringen te kunnen terugblikken.

Het bijhouden van eigen ervaringen – ik noem het eigen-wijsheden – biedt mij in de levensfaze waarin ik mij nu bevind een bijkomend voordeel: herinnering. Ogenschijnlijk vergeet ik veel (schijn bedriegt, want veel van die eigenwijsheid heb ik ondertussen geïntegreerd) en dan biedt deze herinnering kansen tot verwondering. Wordt eigenwijsheid innerlijke wijsheid vraag ik me wel eens af.

Vanmorgen opende ik een mail die een deelnemer aan één van de vorige  jaartrajecten boomoliën© mij had bezorgd. De mail bevatte geen tekst maar wel een MP3 bijlage.  Kan je mijn verwondering voorstellen toen ik bij het beluisteren van de MP3 … mijn eigen stem hoorde.  Met bewuste aandacht en een open hart heb ik geluisterd naar de ingesproken rozenbottel-meditatie. Ik vermoed (want dat wéét ik niet meer) dat ik de opname van deze geleide visualisatie heb gemaakt voor de cursist die toen verhinderd was om de sessie rond de rozenbottel bij te wonen.

Ben je nieuwsgierig naar de jaartrajecten boomoliën© (die in september opnieuw starten) of heb je – als gebruiker van de Bouchardon-oliën – interesse in de geleide visualisatie bij de Rozenbottel? Aarzel niet om mij te contacteren via vivapo@me.com.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe

(foto: Debora Kyndt*)

Een gedachte over “Verwondering door herinnering

Reacties zijn gesloten.