Zoektocht naar de stilte

365 dagen verwondering – DAG 15

n-levenskunstspel-74-469

In eerdere berichten* kon je reeds lezen dat ik ’s ochtends regelmatig ‘sprinters’ schrijf ‘s, onmiddellijk na het ontwaken.  Ik maak hiervoor dikwijls gebruik van een kaartje uit het Levenskunstspel** van Anky Floris. Elke kaart bevat een tekening, een titel en drie vragen. Ik bekijk eerst de kaart met de ogen van mijn hart en noteer wat ik hierbij voel.  Dan pas lees ik de titel en de drie vragen, ik zet mijn klok op 10 minuten en ga ononderbroken schrijven.

Vandaag was het thema zoektocht naar de stilte en de drie vragen:
1. hoe belangrijk is de stilte voor jou?
2. wat hoor je in de stilte?
3. waar vind je jouw stilte?

Het wonderlijke aan het ononderbroken schrijven is dat je je ‘mind’ omzeilt; schrijf je de eerste zinnen vanuit je verstand, gaandeweg – door de techniek van het ononderbroken schrijven – schrijf je vanuit je hart, je onderbewuste, je innerlijke autoriteit, je ware Zelf, … hoe je het ook wilt noemen. Na 10 minuten STOP ik met schrijven en laat ik mij verrassen door wat ik op papier zie staan.

Ik haal er enkele zinnen uit: Het geluid van de waterval, van snel stromend water, van het ruisen en bruisen van de zee brengt mij bij mijn innerlijke stilte, net zoals dat ook gebeurt bij het ruisen van bomen… Stilte ervaar ik als er ook geluid is. Waar het geluid stopt ervaar ik stilte. Zo ook binnen in mij ervaar ik de stilte tussen mijn gedachten en mijn emoties…

Ik bladerde vanavond door mijn één van mijn dagboeken en ontdekte dat ik op 30 april 2014 – nadat ik een sprinter had geschreven in de vorm van een “cascade” – volgend woordgedicht schreef

Waterkracht, waterrust.
Aan het water en
Te water
Ervaar je de kracht en de rust,
Reis je naar binnen.
Val van het water, waterval.
Alles rondom mij verstilt.
Leegte wordt volheid.

Viviane

(Bron foto)

*Interesse in dagboekschrijven? Dan heb je misschien interesse in:
Tips om dromen te onthouden
Adoptieouders voor boeken
– Hoe het begon

**Het Levenskunstspel bestaat uit 52 kaarten. De afbeeldingen, Anky noemt ze Beeldhaiku, zijn intuïtieve tekeningen uit één lijn, die door hun eenvoud een grote zeggingskracht hebben. Op elke kaart staan drie versterkende vragen, die gericht zijn op je mogelijkheden. De vragen helpen om je aandacht te richten, te onderzoeken en ervaren hoe je denkt, wat je voelt en wat je vervolgens doet. De Levenskunstkaarten houden je een spiegel voor, waardoor je meer zicht krijgt op jezelf en op elkaar. Zo word je als vanzelf vaardiger in de kunst van het leven.

Van harte, Viviane Van Pottelberghe

4 gedachten over “Zoektocht naar de stilte

  1. Het was voor mij heel wonderbaar toen ik gisterenavond na ons geprek een kaart trok. Een foto van een WATERVAL met als boodschap GELoof IN UNIVERSELE TIMING. De boodschap heb ik begrepen; toeval bestaat niet. Er is een reden waarom we soms eens op onze grondvesten beven, waarom dit of dat gebeurt… Dank voor jouw schrijven en input langs deze weg… we bevruchten elkaar. Heerlijk!

Reacties zijn gesloten.